Strona główna Strzałka Odcinki Strzałka Pieczarka w kryzysie. Odcinek 1
06/06/2024

Pieczarka w kryzysie. Odcinek 1

Pieczarka to popularne i wszechstronne warzywo, czemu więc jej nie doceniamy? Kamila Boś, znana rolniczka, producentka pieczarek i influencerka, bierze za cel zmianę tego trendu.

Pieczarka w kryzysie

Polska jest prawdziwym gigantem w produkcji i eksporcie pieczarek, wysyłając za granicę około 238 tysięcy ton rocznie. Jednak mimo że nasze pieczarki podbijają światowy rynek, Polacy jedzą ich stosunkowo mało. Przeciętny Polak spożywa rocznie tylko około 2,5 kg pieczarek, podczas gdy w Niemczech to 4 kg, a w Wielkiej Brytanii prawie 6 kg na osobę.

Zwłaszcza w sezonie letnim chętniej sięgamy po warzywa i owoce, które są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. To błąd, ponieważ pieczarki to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale też niskokaloryczne źródło wartości odżywczych, które warto wprowadzić do diety na stałe.

Delikatność pieczarek

Uprawa pieczarek niesie za sobą wiele wyzwań związanych z wrażliwością tych grzybów na warunki atmosferyczne, dlatego konieczne jest utrzymywanie pełnej kontroli nad ich wzrostem. Kamila Boś podkreśla, że w pieczarkarni każdy dzień jest inny, co sprawia, że praca jest satysfakcjonująca i pełna adrenaliny.

Aby długo cieszyć się świeżością pieczarek, Kamila Boś udziela kilku ważnych wskazówek:

  • Nie dotykaj zbyt często – każdy dotyk pozostawia ślad i sprawia, że grzyby szybciej się psują.
  • Nie obieraj – pieczarki wystarczy opłukać z zanieczyszczeń.
  • Nie myj na zapas – przechowywanie mokrych grzybów sprawia, chłoną wilgoć i tracą swoją świeżość.
  • Na rynku, gdzie wiele warzyw sprowadzamy zza granicy, warto docenić polską pieczarkę – zdrową, dietetyczną i dostępną przez cały rok.
Transkrypcja

Magda Urbaniak

Cześć, Witam Was bardzo serdecznie. Nazywam się Magda Urbaniak, a to jest Agromania. Moją gościnną dzisiaj jest Kamila Boś rolniczka, producentka pieczarek i influencerka. Witam Cię bardzo serdecznie.

 

Kamila Boś

Cześć, dzień dobry.

 

Magda Urbaniak

Chciałabym Ciebie zapytać na początek jak Twoim zdaniem, patrząc na Ciebie, patrząc na Twoje środowisko wygląda dzisiaj Polska rolnicza?

 

Kamila Boś

Myślę, że tutaj nie ma wytycznych jak wygląda Polska rolnicza. Ja bardzo często słyszę właśnie, że a Ty nie wyglądasz na rolniczkę, tylko pytanie czy są jakieś wytyczne? Uważam, że nie ma i to jest trochę takie przykre stwierdzenie. Każda rolniczka jest piękna, każda rolniczka teraz jest zadbana. Bardzo wiele kobiet dba o siebie, czy to jest na wsi, czy to jest w mieście. Każda ma chęć o to by dbać o siebie.

 

Magda Urbaniak

Moim zdaniem Ty jesteś. Dzisiaj rozmawiamy takim przykładem tego, jak właśnie dzisiaj wygląda Polska rolniczka i ten temat będziemy dzisiaj rozwijać na przykładzie Twojej pracy. Więc czy mogłabyś na początek powiedzieć więcej na temat tego, czym się zajmujesz?

 

Kamila Boś

Na co dzień zajmuje się uprawą pieczarek i co to jest tak naprawdę? Pieczarki to jest moje życie. Głównie tym się zajmuje. Oczywiście mam swoje social media, bo mam tam duże grono obserwujących. Dzięki programowi tak naprawdę bardzo długo po programie nie pokazywałam pieczarek, bo wtedy ludzie zarzucali mi, że właśnie w programie byłam ze względu na sławę i ja za wszelką cenę chciałam pokazać, że tak nie jest. I dopiero tak naprawdę od roku zaczęłam pokazywać jak naprawdę wygląda praca w pieczarkarni. kiedyś w ogóle pieczarka też nie potrzebowała promocji. Dzisiaj uważam, że pieczarka potrzebuje promocji i dzięki temu, że gdzieś tam mam te konto zasięgu, chciałabym wspierać polskie pieczarkarstwo.

 

Magda Urbaniak

Jakie zalety Twoim zdaniem? Bo też mówisz o tym, że jest ich sporo. Ma pieczarka, którą wszyscy znamy, ale o tych zaletach chyba do końca nie mówimy. Nie mamy ich świadomości.

 

Kamila Boś

Nie wiem w ogóle skąd się wzięło, że pieczarka nie za bardzo ma dobry wpływ na zdrowie i kiedyś konsumpcja w ogóle pieczarki w Polsce była bardzo, bardzo znikoma. Co prawda teraz z roku na rok to się poprawia, bo świadomość o pieczarce uważam, że też rośnie. Pieczarka oczywiście ma wiele walorów.

 

Kamila Boś

Pieczarka oczywiście ma wartości odżywcze. Przede wszystkim jest nisko kaloryczna, ma dużo źródła witamin, minerałów, ma dużo białka, błonnika w sobie, więc tak naprawdę ma bardzo dużo wartości odżywczych i warto ją jeść.

 

Magda Urbaniak

To, że warto ją jeść to jedno, ale mówiłaś też na swoim profilu na Instagramie, że my popełniamy bardzo dużo błędów przy przyrządzaniu pieczarki od momentu, kiedy właściwie ją bierzemy ze sklepowej półki, przez przygotowanie do jedzenia. Jakie to są błędy?

 

Kamila Boś

Wiesz co to tak naprawdę na każdym etapie jakiś może być błąd. Bo przede wszystkim, jeśli kupujemy już pieczarkę, to myjemy taką ilość, jaką potrzebujemy na daną chwilę. Bo jeśli włożymy pieczarki mokrą do lodówki, no to ona będzie dużo mniej zachowywała swoją świeżość w lodówce. Przede wszystkim też nie moczymy pieczarki, wystarczy czasami po prostu ją opłukać, no bo wiadomo, pieczarka jest jak gąbka, więc jeśli będziemy moczyć pieczarki, no to pieczarka jeszcze tym bardziej będzie pochłaniała wodę. No i co jeszcze? No i przede wszystkim wiadomo, nie obieramy pieczarek, bo pod tą skórką, ale tych brudnych takich z ziemi

 

Kamila Boś

To myjemy, to próbujemy opłukać, żeby właśnie pieczarki bardzo szybko można było opłukać. No to do wody warto dodać troszeczkę soli. Wtedy ten torf z pieczarki po prostu momentalnie odstaje. Nie trzeba szorować, nie trzeba jej wtedy obierać, wystarczy troszeczkę soli.

 

Magda Urbaniak

Taka prosta wskazówka, a może się przydać. Mało osób chyba z niej korzysta też chyba w trakcie wyboru w ogóle pieczarek w sklepie. Znowu tutaj możemy popełnić błąd. Czyli kiedy przebieramy te pieczarki, bo też wspominasz o tym często u siebie, znowu odwołam się do profilu, że my trochę niszczymy te pieczarki, kiedy one są w sklepie. Niekiedy, kiedy próbujemy je wybrać.

 

Kamila Boś

To musimy pamiętać o tym, że pieczarek w sklepach nie macamy. Samych nie wybieramy. Po prostu. Jeśli już chcemy którąś wybrać, to najpierw szukamy wzrokiem, po którą pieczarki chcemy sięgnąć. Dlaczego pieczarka bardzo nie lubi dotyku? Jeśli pieczarkę, że tak powiem się maca, no to ona później robi się brązowa. Każdy jeden dotyk widać na tej danej. Pieczarka ma też niską temperaturę. Ona im ma wyższą temperaturę np. w sklepie, to ona robi się później taka miękka. Jeszcze jak dotykamy, to ona robi się właśnie taka brązowa. Bardzo często właśnie widać w sklepach, że ona, ta pieczarka, przyjeżdża biała. Ale jeśli ludzie zaczynają ją dotykać, przebierać, przewracać, to ona momentalnie robi się brązowa. Nie można macać.

 

Magda Urbaniak

To jest jedna rzecz. Też myślę sobie wiesz o tym, że są różne kampanie w Polsce, za granicą dotyczące brzydkich warzyw i owoców. Mówi się o tym, że one, kiedy są nawet nie kształtne, czasami nawet trochę poobijane, nadal mają swoją wartość. Czy z pieczarkami jest podobnie? Czyli kiedy one jednak już są troszeczkę poobijane, to nadal możemy. Czy powinniśmy je brać, czy to już raczej są pieczarki, które mają obniżoną wartość?

 

Kamila Boś

Obijanie tak jakby nie wpływa w ogóle na pieczarki, na jej jakość wyglądu jedynie. No tak, ale na jakość samą w sobie pieczarki nie wpływa. To jest tylko wygląd. A wiadomo, że my też bardzo często kupujemy oczami i chcemy wybierać te najładniejsze. Niestety z pieczarki też jest tak, że ona zanim trafi do jakiegoś sklepu to mija 3, 4 dni. No bo wiadomo, my najpierw musimy zebrać, a ona później trafia na skupy, później dopiero na sortowni i dopiero do danego sklepu, więc ten czas jest troszeczkę wydłużony zanim ona trafia do sklepu, więc ta jakość już po drodze też spada. Dlatego bardzo często ludzie piszą mi, że u mnie ta pieczarka wygląda tak pięknie i tak pięknie wygląda, a w sklepach zdecydowanie jest co innego. To wszystko wynika z tego, że pieczarka jest bardzo, bardzo wrażliwa.

 

Magda Urbaniak

I też ta droga. Bardzo dobrze, że o tym mówisz. Tak, jedno to jest to, jak ona wygląda u Ciebie. Cały ten proces, który przechodzi całą drogę zależy od Ciebie w jakimś zdecydowanie stopniu.

 

Kamila Boś

Tak, i ja bardzo ubolewam nad tym, że ona jest taka wrażliwa, że ludzie nie mogą zobaczyć tego, co ja widzę u siebie na półkach. I czasami jak ja jadę do sklepu i widzę nawet teraz swoją pieczarkę, która trafia do marketu, to naprawdę moje serce krwawi, bo ja jestem pedantką pod tym względem.

 

Magda Urbaniak

Ale dzięki temu też dostarczasz myślę wartość, za którą też odpowiadasz swoją twarzą. Mówisz o tych wyzwaniach związanych z tym, jak wrażliwa jest pieczarka, ale dla Ciebie jako rolniczki, jako producent? Jakie są jeszcze inne wyzwania związane z produkcją? Oczywiście pieczarek, ale w ogóle z pracą. Czy Ty musisz być 24 godziny na 7 w pracy? Jak to wygląda u Ciebie?

 

Kamila Boś

Nie muszę być 24/7 w pracy, ale muszę mieć kontrolę, bo najlepszym przykładem jest teraz np. weekend, kiedy to w sobotę w soboty o północy wywaliło mi prąd. Musiałam czekać, dzwonić na infolinie. Pomoc dopiero przyjechała mi rano i ja na pieczarkarni. Mój błąd, że nie mam agregatu, ale pomoc energetyczna przychodzi dopiero po ośmiu godzinach. No i wtedy wiadomo. Jeśli tak, jeszcze na pieczarki wpływa bardzo wiele czynników i jeśli nawet jeden czynnik jest po prostu jakby to powiedzieć nie działa, no to wtedy taki wiatr czy brak dopływu powietrza bardzo źle wpływa na pieczarki. Więc tak naprawdę ja muszę non-stop mieć kontrolę nad tym, żeby pieczarka miała jak najlepsze warunki do tego, aby rosnąć i żeby nic się nie popsuło, bo na pieczarka nie jest bardzo, bardzo dużo sprzętów, które trzeba pilnować.

 

Magda Urbaniak

Czy taka Twoja, ale to już w ogóle. W Polsce hodowla pieczarek to jest taka. To jest taka hodowla, która jest bardzo mocno zautomatyzowana. Ty masz dużo takich sprzętów, wiesz, nowoczesnych, które rzeczywiście tak jak mówisz monitorują pewne procesy.

 

 

Magda Urbaniak

Mówisz o tym, że uprawa pieczarek wymaga stałego monitoringu. Zastanawiam się ile jest narzędzi, ile jest maszyn, takich sprzętów, które pozwalają na to, żeby taką uprawę automatyzować. Jak to wygląda konkretnie w Twoim gospodarstwie?

 

Kamila Boś

Są pieczarkarnie, które bardzo fajnie są zautomatyzowane. U mnie jeszcze nie, ale mam pewien komputer, który po prostu pozwala mi z jednego miejsca sterować całym klimatem piekarni. Natomiast zbiór jest non-stop, cały czas ręczny.

 

Magda Urbaniak

Wspominałaś też o tym, że ostatnio ostatnie parę miesięcy bardzo uważnie śledzę Twoje social media, bo są dla mnie właściwie jedynym dzisiaj u nas w Polsce źródłem informacji na temat tego, jak powstaje pieczarka, więc Wam też bardzo serdecznie polecam. Mówiłaś o tym, że pieczarki potrafią uzależniać. Ja się zastanawiam co takiego dla Ciebie jest w tym uzależniające? Bo wiesz, dla mnie to jest pewne novum. Tak.

 

Kamila Boś

Ja bardzo lubię adrenalinę. Ja lubię jak coś się dzieje. A pieczarki? Mam wrażenie, że mi to zapewniają, bo każdego dnia tam dzieje się coś innego. My mimo wszystko, że mamy poukładane, jest pewien cykl, że tego i tego dnia powinno to się odbywać, to każda hala jest inna, Za każdym razem przyjeżdża inny kompost, inna okrywa, ciągle zmienia się pogoda, więc my ten cały klimat musimy dostosowywać do tego, co mamy w danej chwili na półce. Więc każdy dzień jest inny w pieczarkarni. Ja bardzo to lubię.

 

Magda Urbaniak

Czyli te wyzwania, mimo że jest ich sporo. To jest właśnie coś, co w Twojej pracy lubisz najbardziej, A który z momentów jak byś miała tak się zastanowić, jest dla Ciebie najbardziej satysfakcjonujący? Czy ten początek, kiedy pieczarki wschodzą, czy właściwie, kiedy je sprzedajesz? Kiedy widzisz je na półce w sklepie?

 

Kamila Boś

Moment, kiedy widzę pieczarki w skrzynkach, kiedy one już są też zebrane przez panie i moment, w którym ja widzę jakość. I dodatkowo jeszcze, jeśli panie, bo wiadomo, tutaj zbiór odbywa się ręczne i panie, które zbierają te pieczarki też mogą bardzo, bardzo dużo popsuć. Więc jeśli ja widzę, że dana pani np. dba, żeby ta pieczarka była ładnie ułożona, żeby była czysta, to dla mnie jest bardzo to satysfakcjonujące.

 

Magda Urbaniak

Czyli ten proces też zbioru jest kluczowy, żeby osoby, które się tym zajmują, miały do tego, mówiąc wprost serce.

 

Kamila Boś

Właściwie tak, ale to jest tak, że panie, które też zbierają, też mają do tego serce i nawet niektóre, wiadomo, panie muszą np. zrobić sobie przerwę, że dajmy na to mają jabłka we wrześniu i nie mogą w danej chwili pracować, ale później wracają, bo też mówią, że kochają te pieczarki. Śnią mi się po nocach.

 

Magda Urbaniak

Aż do tego stopnia.

 

Kamila Boś

Tak, tak, tak, tak.

 

stereotypy

Magda Urbaniak

Czy Ty dzisiaj jako rolniczka, jako kobieta, wciąż spotykasz się z tak bezpośrednio ze stereotypami na temat tego, jak widziana jest kobieta na wsi? Czy są osoby, które mówią Ci, że to wygląda nieprawdopodobnie, bo inaczej sobie wyobrażali reprezentantkę polskiej wsi?

 

Kamila Boś

Tak, zdarza się, że słyszę gdzieś tam a ty nie wyglądasz jak na rolniczkę. Tak to zazwyczaj w mieście słyszę takie stwierdzenia, ale no nie? Ja w ogóle nie zakładam, że ktoś może nie widzieć we mnie rolnika, No bo tak naprawdę ja jadę tam do siebie, zakładam dresy i idę na pieczarkarnie. rozwiązuję koczek i jestem tam i daję z siebie wszystko to, co powinnam w danej chwili. Ja w ogóle nie rozumiem, dlaczego czasami ludzie mówią a ty nie wyglądasz jak rolniczka. Nie widzę tego sensu.

 

Magda Urbaniak

Może to też wynika z tego, że jednak mało jest takich miejsc? Mam na myśli w mediach, w ogóle w życiu, gdzie rzeczywiście możemy zobaczyć rolniczki poza ich miejscem pracy. Myślę, że Agro Mania tak. Lubię myśleć, że powstała też po to właśnie, żeby pokazywać takie osoby jak Ty, które zarówno ogarniają swoje gospodarstwo, jak i życie poza gospodarstwem. Bo nie tylko gospodarstwem człowiek żyje. Zastanawiam się, czy Ty jesteś jedyną osobą, która to gospodarstwo prowadzi, czy wszystko jest na Twoich barkach? Czy masz też jakieś wsparcie, czy to fizyczne, czy mentalne, oprócz oczywiście pracowników, którzy pomagają Ci jednak prowadzić. To dosyć odpowiedzialny biznes.

 

Kamila Boś

Tak, ja mam swoich zasłużonych, takich pracowników, którzy mi naprawdę bardzo, bardzo pomagają, ale i mnie wspierają. Oczywiście rodzice wspierają mentalnie, ale tak naprawdę sama wszystko to scalam. Ostatnio nawet się zastanawiałam nad tym, że mam naprawdę fajnych pracowników. Mogę na nich polegać, ale jeśli nie ma mnie, to każdy żyje swoim życiem. Każdy przychodzi, żeby coś tam zrobić i żeby uciec. Ale kiedy ja jestem, to wszyscy tak mam. Mam wrażenie, że się scalają razem ze mną, że to tak inaczej wygląda wszystko.

 

Magda Urbaniak

Biznes potrzebuje głowy.

 

Kamila Boś

Dokładnie tak.

 

Magda Urbaniak

Twoi rodzice też są rolnikami?

 

Kamila Boś

Nie, nie. Mają totalnie inne przedsiębiorstwa.

 

Magda Urbaniak

Czyli właściwie inicjatywa Pieczarki wyszła od Ciebie.

 

Kamila Boś

Nie. To właśnie taki przypadek był totalnie, że moi rodzice kupowali pieczarkarnie i pewnego dnia zapytali się mnie, czy mogłabym tam troszeczkę po nadzorować. Tam będzie pan, który będzie wszystko ogarniał, ale ja po prostu mam rzucić oko na to wszystko. OK, ja wtedy kończyłam magisterkę i tak naprawdę pracowałam już u rodziców w firmie, ale nie miałam stricte pomysłu na własny biznes. No i zajęłam się tymi pieczarkami. Pół roku płakałam, bo okazało się, że ten pan, który miał to wszystko nadzorować, troszeczkę nie miał o tym pojęcia. Wszystko szło nie tak, jak powinno być i ja musiałam się wszystkiego nauczyć. I pamiętam, że pół roku pracowałam bez dnia wolnego. Pracowaliśmy po 18 godzin. Brakowało mi ludzi. Nie dość, że też pracowałam w pieczarkarni, to jeszcze miałam dwie inne prace, więc tak naprawdę trzy etaty musiałam ciągnąć i z biegiem czasu po prostu z niektórych rzeczy rezygnowałam.

 

Kamila Boś

Największym wyzwaniem wtedy było dla mnie praca z ludźmi. Bo ja nigdy tak nie pracowałam z taką ilością ludzi. Pamiętam, że na początku podchodziłam do pań Co tam, pani Marysiu, co tam, panie Elu? A wiadomo, że panie nie powiedzą to co dobre, tylko to, co złe. I ja pamiętam, że byłam na początku bardzo obciążona psychicznie, ale z biegiem czasu nauczyłam się jak to wszystko funkcjonować. Jak mam z tymi paniami rozmawiać, żeby to było faktycznie relacja pracownik pracodawca.

 

Magda Urbaniak

Czyli takie kwestie techniczne, ale też te kwestie relacyjne, Czy to są rzeczy, które ty nauczyłaś się w czasie, bo obserwowała, bo uczyłaś się sama, czy miałaś może jakiegoś mentora, może koleżanki, kolegów gdzieś z tej branży, którzy Ci pomagali?

 

Kamila Boś

Umówmy się, że tak naprawdę o branży pieczarkarskiej bardzo mało jest w internecie, więc ja tak naprawdę nie miałam żadnego źródła, żeby się uczyć. Ale trafiłam na człowieka, który bardzo, bardzo mi pomógł. Przez pół roku codziennie przyjeżdżał i mi pomagał, pokazywał. I ja na początku pamiętam, że tylko przytakiwałam. Nawet nie miałam żadnych pytań, bo w ogóle nie miałam zielonego pojęcia, co on do mnie mówi. Nawet nie wiedziałam o co zapytać, jak ta chłodnica działa, jak ta nagrzewnica, o co tu chodzić, jak te wiatry, jak ten dopływ powietrza? Jak to się w ogóle ma do tych pieczarek? Jakie parametry ustawić? Nie pytałam go w ogóle przez pierwsze trzy miesiące o nic i on tak mówił, mówił, a ja ok. No ale później jakoś tak zaczęłam się interesować. Zaczęłam tam być całą sobą, że to wszystko zaczęło fajnie funkcjonować już.

 

Magda Urbaniak

Czyli właściwie wszystkiego nauczyłaś się na placu boju? Bo żadne źródła, nawet w internecie nie pomagały Ci w tym, żeby się porządnie nauczyć.

 

Kamila Boś

Wiedza teoretyczna nie da, a takiej praktyki nie było. Cały czas trzeba obserwować półkę i na podstawie półki dopiero dobieramy parametry.

 

Magda Urbaniak

Tak więc to miejsce, gdzie rośnie pieczarka.

 

Kamila Boś

Tam jest szkoła.

 

Magda Urbaniak

Czyli praktyka, praktyka, jeszcze raz praktyka. Wcześniej to było 18 godzin, które spędzało się. A dzisiaj, ile?

 

Kamila Boś

Zdecydowanie to zależy którego dnia, bo są takie dni, że wystarczy, że ja tam jestem dwie godziny, bo są tylko przerywki na tych rzutach, a czasami trzeba i 10 godzin tam pobyć. Przeróżnie, przeróżnie. I fajne jest to, że pieczarkarnia daje mi taką elastyczność.

 

Magda Urbaniak

A masz weekendy? Masz wakacje?

 

Kamila Boś

Tak, ja mam naprawdę bardzo dobrego zastępcę, któremu ufam i nie boję się zostawać pieczarkarni. Czasami mam takie wrażenie, że jak wracam, to muszę posprzątać. Ale w tym roku też byłam na wakacjach i jak wróciłam naprawdę było genialnie. Wróciłam i zastałam jeszcze lepszy stan niż wyjeżdżałam.

 

Magda Urbaniak

Słowa uznania lecą do osoby, która tym zarządzała w międzyczasie, bo to tak jak rozmawiam z osobami z branży rolnej, to właśnie te wakacje są czasami dla nich tak dużym problemem. Bo jeżeli nawet mogliby pojechać tak fizycznie, mają kogoś, kto ich zastąpi, to mentalnie nie mogą wyjść z miejsca pracy, bo ciągle myślą o tym, że muszą być na miejscu. Więc świetnie, że tutaj jest inaczej. A Twoje koleżanki to są osoby z branży czy koleżanki? Są zupełnie z innego świata.

 

Kamila Boś

Totalnie, totalnie inny świat. W ogóle zanim ja zaczęłam pokazywać pieczarkarnie na moich social mediach, to moje kumpele w ogóle nie miały pojęcia, co ja tam robię. One same też dopiero zaczęły poznawać moją pracę w momencie, kiedy ja zaczęłam pokazywać. Bo ja wychodziłam z założenia, że ta praca jest tak trudna, Tam jest tak specyficzny język, że nie ma sensu, żebym ja im to przekazywała.

 

Magda Urbaniak

No ale z czasem nie jest tak, że możesz zainteresować ludzi. Pytam też w kontekście tego, że zmieniłaś trochę treści w swoich mediach społecznościowych i teraz rzeczywiście jest to taki mały kącik, nawet nie mały kącik edukacyjny na temat tego, jak wygląda pieczarka i robisz to w moim odczuciu w sposób taki bardzo przystępny I zastanawiam się też z jakim tym kontekście spotykasz się z odbiorem. Czy ludzi to interesuje? Bo ja jestem. Wiadomo, mam swoje skrzywienie, ale jak odbierają to ludzie spoza rolnictwa? Czy masz takie sygnały, że to oglądają, że im się to podoba, czy że nie do końca?

 

Kamila Boś

Duża część osób na pewno ogląda bardzo dużo moich obserwatorów, bardzo na to reaguje i właśnie dostaję takie wiadomości, że nie wiedzieliśmy o tym. Fajnie, że mówisz. Moje rolki w ogóle o pieczarkach mają bardzo, bardzo duże zasięgi. Rolka, która mówi o tym, że pieczarki możemy jeść surową, ma chyba z trzy i pół miliona oglądalności, więc to mnie cieszy tak naprawdę, że coś tym pieczarkarstwie jednak jestem w stanie zmienić i że świadomość ludzi w Polsce też się zmienia na temat pieczarki. I dla mnie to jest największa nagroda.

 

Magda Urbaniak

myślę, że też staniesz się, jeżeli się nie stajesz jako edukator, być może twarzą, tak jak jesteś na swoich opakowaniach pieczarki, bo to też jest ciekawe rozwiązanie z mojego punktu widzenia, bo nie spotykałam się do tej pory raczej z tym, żeby warzywach czy nawet też owocach jak kojarzę, żeby była czyjaś twarz, więc ruch taki moim zdaniem ciekawy. Też jestem ciekawa, jak ludzie do tego podchodzą, kiedy widzą w sklepie opakowanie jednak z Twoim wizerunkiem jak to łączą? Masz może takie?

 

Kamila Boś

Tak, ludzie są zadowoleni. Naprawdę mam bardzo fajny odbiór, aczkolwiek wiadomo, że chciałabym pchnąć to jeszcze bardziej. Ale mimo wszystko. No co? Pieczarka kiedyś nie potrzebowała promocji, teraz wiem, że potrzebuję, bo rynek pieczarkarski na zachodzie bardzo, bardzo się rozrósł, więc ja bardzo bym chciała się skupić na rynku polskim, bo wiadomo, że tu jest nasza przyszłość i tak jak kiedyś nie potrzebowała promocji, tak teraz potrzebuje. I jeśli ja mam promować pieczarkę, to stwierdziłam, że muszę to zrobić na własnym produkcie, bo tak mi jest łatwiej.

 

Magda Urbaniak

Polacy jedzą mniej pieczarek zdecydowanie mniej.

 

Kamila Boś

Bo nie wiem, ile osób wie, że my jesteśmy największym eksporterem pieczarki na rynku światowym. To jest naprawdę ogromna, ogromna zasługa nas wszystkich tutaj. Ale bardzo przykre jest to, że tak mało osób o tym wie, bo powinniśmy być znani z tego, że jesteśmy największym eksporterem na świecie i to bym chciała promować.

 

Magda Urbaniak

Też ci się to udaje? Między innymi przez Twoje inicjatywy, które masz wprowadziłaś poza pieczarkami, bo jesteś znana z jednego bardzo popularnego programu. Jak oceniasz swój udział tam, czy generalnie Twoje doświadczenia pozytywne, czy nie do końca?

 

Kamila Boś

Oczywiście, że pozytywne. Ja nie chcę oceniać siebie w tym programie, bo każdy widz miał inny odbiór mnie naprawdę z kim bym nie rozmawiała, to każdy widział mnie inaczej. Ja sama nie chcę mówić o tym, jak ja siebie tam widziałam, ale ogólnie jestem bardzo zadowolona i jestem produkcji bardzo wdzięczna za to, że mogłam tam wystąpić. Bo tak naprawdę, gdyby umówmy się, gdyby nie program, mnie tutaj by nie było.

 

Magda Urbaniak

Na pewno daje to pewien rozgłos. Czy myślisz? Bo nad tym bardzo mocno się zastanawiam w kontekście Agro manii, ale też w ogóle szeroko światopoglądowo. Czy ten program wpływa pozytywnie na wizerunek rolników i szczególnie rolniczego, bo już od którejś edycji zapraszane są też panie?

 

Kamila Boś

Tak, uważam, że naprawdę wpływa pozytywnie. Wiadomo, każdy ma swoją osobowość i to jak my pokażemy tą osobowość w programie tak ona zostanie po prostu pokazana i to jakimi jesteśmy ludźmi, jakie mamy charaktery. Po prostu kamera wszystko pokaże.

 

Magda Urbaniak

A z Twojego punktu widzenia, czy jak Ty oglądałaś siebie, to widzisz siebie taką jaką jesteś naprawdę? Czy może tam było jakieś wyeksponowanie pewnych momentów, które nie do końca odzwierciedlają?

 

Kamila Boś

Ja jestem na co dzień miła, ale jeśli ktoś mi zajdzie za pazurek, to po prostu potrafię być bardzo stanowcza.

 

Magda Urbaniak

To wiesz, bo na tym polega charyzma. Tak mi się wydaje, ale nie mi to oceniać. Na koniec chciałam Ciebie zapytać, oczywiście wracając do pieczarek o Twój ulubiony przepis na potrawę z pieczarkami.

 

Kamila Boś

Mój ulubiony przepis to jest po prostu zwykła zapiekanka.

 

Magda Urbaniak

Taka zapiekanka czy z ziemniakami?

 

Kamila Boś

Nie, nie, nie zapiekanka. Po prostu zwykła buła, surowa pieczarka, sól, pieprz i po prostu do piekarnika na jakieś 10 minut, żeby po prostu tam delikatnie się z serem. Oczywiście z serem oczywiście. I za każdym razem jak dziewczyny i pieczarki do mnie przyjeżdżają, to od razu śniadanko z pieczarkami. Zapiekanka i najlepsze to jest śniadanie. Ale tak jak mówię też surowe pieczarki też jak najbardziej polecam. Wystarczy troszeczkę soli, pieprzu i jest super na kanapeczki.

 

Magda Urbaniak

I dzieciom jak rozumiem też nie szkodzi. Surowa pieczarka.

 

Kamila Boś

Tak, dzieci mogą jeść pieczarki od momentu, kiedy już mają rozszerzoną dietę.

 

Magda Urbaniak

I jeszcze dopytam, czy pieczarki to jest coś, czego nie można ją łączyć? Jeszcze takie gastronomiczne pytanie.

 

Kamila Boś

Nie znam, nie wiem, nie słyszałam o niczym.

 

Magda Urbaniak

I na surowo, i dzieci, i ze wszystkim można połączyć i wartościować. Właściwie nie ma żadnych wad dla takiej pieczarki.

 

Kamila Boś

Ja bardzo żałuję, że ludzie nie czują takiego zapachu, który ja mam u siebie w pieczarki jak wącham te pieczarki. Ona ma taki fajny zapach.

 

Magda Urbaniak

Szkoda, że nie ma takich wycieczek do pieczarkarni, bo.

 

Kamila Boś

Nie bardzo, bardzo ograniczamy w ogóle wycieczki po pieczarkarniach.

 

Magda Urbaniak

W kontekście tego co mówiłeś o tym jak wrażliwe jest pieczarka to myślę, że byłoby to duże utrudnienie w jej hodowli. Pokazujesz z jednej strony swoją postawą jak wygląda polska rolnicza, z drugiej strony pokazujesz, że polska pieczarka nie tylko właściwie nasza polska, cała pieczarka, można powiedzieć stoi, ale też warto z tego korzystać i warto zwracać na nią uwagę. Szczególnie, że tak jak powiedziałaś, jemy jej coraz mniej.

 

Kamila Boś

Przerwę, bo nie jemy, coraz mniej, bo jemy, natomiast coraz więcej tej pieczarki. Ale mimo wszystko ta świadomość jeszcze wydaje mi się, że jest troszeczkę mała.

 

Magda Urbaniak

Czyli konsumujemy, ale nie zdajemy sobie sprawy z tego jak jest.

 

Kamila Boś

Jakie ma walory i jakie ma wartości odżywcze ta pieczarka, bo pieczarka ma swoje momenty. W Polsce też teraz jest maj, więc to jest taki moment, w którym pieczarka przeżywa swój kryzys, bo wszyscy przerzuciliśmy się, ludzie przerzucili się na owoce, warzywa sezonowe. Więc pieczarka, która jest cały rok, poszła w odstawkę.

 

 

Magda Urbaniak

Podsumowując jak my wyglądamy Twoim zdaniem dzisiaj na tle Europy, jeżeli chodzi o konsumpcję pieczarki?

 

Kamila Boś

Tak jak wspominałam, Polska jest największym eksporterem na świecie, a konsumpcja w Polsce jest taka mała w porównaniu z Zachodem, bo nie ma tak jakby teraz aktualnych badań, ile konsumpcja w ciągu roku wychodzi. Ale jak pamiętam jakieś chyba 4 lata były, 4 lata temu były badania robione, no to w Polsce chyba było około 2,5 kilo na daną osobę w ciągu roku. W Niemczech jak dobrze pamiętam chyba 4 kg, w UK to już w ogóle około sześciu. Więc ta rozbieżność jest dość duża.

 

Magda Urbaniak

Czyli nie korzystamy z tego co mamy najbliżej.

 

 

Kamila Boś

Patrząc na to, że Polska jest największym eksporterem na świecie pieczarki, no to Polska troszeczkę wychodzi tak słabo, bo ja mam dane, które były robione jakieś 3, 4 lata temu. Nie, nie mam teraz aktualnych badań. W Polsce wynosiła wtedy konsumpcja jakieś 2,5 kilo na osobę. Gdzie w Niemczech było w ciągu roku tak, w Niemczech było 4 kilo, a w Anglii bodajże ponad 5, prawie 6, więc to jest bardzo duża rozbieżność.

 

Magda Urbaniak

Czyli mamy skarby pod nosem, tak można powiedzieć nasze pieczarki, a z nich nie korzystamy dzisiaj i to jest jeden z naszych celów. Słuchajcie, to dzięki Twojej obecności, bo nie tylko swoją pracą przede wszystkim wyjaśniasz i pokazujesz, jak wygląda rolnika w Polsce, ale też jakie mamy wartości na rynku. Czyli pieczarka, która jest tak bogata w różne składniki odżywcze i zachęcamy do jedzenia pieczarek i do otwierania oczu na to, jak dzisiaj naprawdę wygląda kobieta polskiej wsi. Moją gościnną była Kamila BOŚ Rolnika, producentka Pieczarek i influencer. Bardzo dziękuję. Ja również.

 

Kamila Boś

Bardzo dziękuję.

 

Magda Urbaniak

To było fajne spotkanie otwierające oczy. Pamiętajcie można jeść surową pieczarkę. Jeszcze raz dzięki. Ja nazywam się Magda Urbaniak, a to była Agro Mania.